Directrius per a autors/es

La revista Disjuntiva-Crítica de les Ciències Socials estableix una sèrie de directrius que han de seguir les persones autores per a l'enviament d'originals. El seu incompliment pot implicar el rebuig del manuscrit. Per a qualsevol consulta podeu adreçar-vos per correu electrònic a la persona de contacte principal de la revista. Un cop enviat un original, es recomana fer servir l'eina de la plataforma, Discussions editorials, per comunicar-se directament amb l'editor o editora de secció encarregat de gestionar el treball.

A més d'aquestes directrius, es recomana a les autores i als autors la consulta prèvia, abans d'enviar-ne els originals, de tots els apartats de la revista amb informació que afectarà els treballs: el procés d'avaluació per parells, les polítiques ètiques de publicació, la política antiplagi, etc.

Seran considerats per a la seua publicació els tipus de treballs següents: articles (investigacions acadèmiques originals), reflexions (treballs de caràcter teòric), notes metodològiques, entrevistes i crítiques de llibres actuals.

Requisits

Els requisits generals que han de tenir els treballs remesos a Disjuntiva - Crítica de les Ciències Socials són els següents:

  1. Originalitat. Els articles han de ser originals i inèdits. Això exclou les traduccions de treballs ja publicats. Aquesta condició s'ha de confirmar durant el procés d'enviament. Així mateix, les propostes de contribucions enviades a la revista Disjuntiva no poden ser enviades simultàniament a cap altra publicació.
  2. Adequació al procediment d'enviament. El treball s'ha de remetre en format digital (.DOCX o .ODT) únicament mitjançant la plataforma de la revista a l'Open Journal System. Per fer-ho, cal Iniciar sessió o Registrar-se si no s'ha fet anteriorment.
  3. Idiomes. Els treballs poden estar escrits en català, espanyol, anglès, italià, portuguès o francès.
  4. Dades i ordre d'autoria. Les persones autores han d'estar disposades a facilitar les dades següents: nom i cognoms, afiliació institucional (nom desenvolupat i sense sigles), país, adreça de correu electrònic (preferiblement institucional o professional) i identificador ORCID. Per al format del nom i cognoms de les persones autores, es recomana tenir en compte la forma de signatura per a la indexació en bases de dades internacionals (consulteu la secció “Recomanacions per a la normalització d'autors i per a les adreces electròniques” de la FECYT). Així mateix, és aconsellable que el nombre de persones autores no sobrepasse els sis. En cas que el treball tinga diversos autors, s'han d'adjuntar en un apartat separat de l'article les dades de cadascun. A més, cal indicar l'autor principal a efectes de correspondència. El ordre dels autors serà en funció del nivell de responsabilitat i treball en el producte final, amb la persona que haja tingut una participació més rellevant en primer lloc com a autor principal.
  5. Revisió i anonimització. Tot original se sotmet a l'arbitratge per parells acadèmics. Per tal de garantir la imparcialitat en la selecció dels articles per publicar, es manté l'anonimat tant d'autors com d'avaluadors. Així doncs, els treballs s'han d'enviar anonimitzats (sense marques que delaten la seua autoria): al manuscrit no s'ha d'incloure el nom de les persones autores ni la seua afiliació, i s'ha de substituir amb el rètol d'anonimitzat qualsevol altre element que poguera permetre directament o indirectament la identificació de les persones autores (en agraïments, en projectes, en fonts de finançament, llocs geogràfics o institucions concrets, etc.).
  6. Adequació al format. Els manuscrits s'han d'ajustar a les directrius següents respecte del format:
  • Tipus de lletra Times New Roman, mida 12, interlineat 1'5, espaiat anterior i posterior a 6 punts.
  • Els diferents apartats principals (Títol 1) han d'anar en negreta, en majúscules només la primera lletra i amb el mateix tipus i la mida de font que el cos del text. Els subapartats (Títol 2) han d'anar en cursiva, amb majúscules només la primera lletra i amb el mateix tipus i mida de font que el cos del text. Tots dos es numeraran en aràbics: 1., 1.1., 2., 2.1., etcètera.
  • Els paràgrafs NO han d'anar sagnats a la primera línia.
  • Les paraules en idioma diferent de l'original del treball han d'anar en cursiva; per exemple: “…la tècnica del role playing…”.
  • Només hauran de ser emprades abreviatures estàndard universalment acceptades. Quan es pretenga acurtar un terme emprat freqüentment en el text, la seua abreviatura, entre parèntesis, ha d'acompanyar la denominació completa la primera vegada que aparega.
  • Les cites textuals han d'anar entre cometes quan siguen inferiors a tres línies. Si tenen més de 3 línies han d'anar sense cometes, en cursiva, i sagnades pel marge esquerre. En tot cas, cal indicar entre parèntesis el cognom de l'autor o autors del text, l'any de publicació i la pàgina (als paràgrafs sagnats en cursiva, l'autor/a no anirà en cursiva); per exemple: (Luxembourg, 2018: 23), (Hobsbawm i Ranger, 1988: 72). Si hi ha més de dos autors, però menys de cinc, cal citar tots la primera vegada i les vegades següents fer servir l'expressió "et al.". Si són cinc o més autors, cal fer servir "et al." des del primer esmentat.
  • Les imatges i els diagrames s'inclouran al text. En funció de la resolució i la qualitat d'aquestes imatges, la redacció pot sol·licitar l'enviament posterior dels fitxers d'imatge originals com a condició per a la seua publicació. Les imatges, dibuixos, fotografies, figures, taules, gràfics, etc., que il·lustren els articles han de ser obra dels autors o autores de l'article o, en cas contrari, han d'estar lliures de drets, o sota llicències Creative Commons que permeten la seua reutilització i indiquen els usos que se'n poden fer. Si els autors i les autores utilitzaren imatges, gràfics, etc., protegits per drets d'autor, hauran d'haver sol·licitat i obtingut l'autorització dels creadors o creadores d'aquestes imatges, gràfics, etc.
  • Els treballs han d'incloure, tant en la llengua de l'article com en anglès, els elements bàsics següents: títol, resum d'entre 200 i 300 paraules, i entre 6 i 8 paraules clau separades per punt i coma. Si l'idioma de treball és l'anglès, aquests elements s'inclouran en anglès i en català.
    El títol serà curt, informatiu i inequívoc. S'aconsella la presència al títol de paraules clau que definisquen la temàtica de l'article i faciliten les cerques a bases de dades especialitzades i, en general, a Internet.
  • El resum constarà d'un sol paràgraf i s'aconsella que faça referència a l'objectiu principal de la investigació, la metodologia emprada, els resultats més destacats i les conclusions principals.
  • S'utilitzaran paraules clau que es troben al títol de l'article i/o termes comuns dins de l'àrea de coneixement i de la temàtica. Es recomana que les paraules clau utilitzen un vocabulari controlat i, per tant, procedisquen d'un tesaurus d'especialitat o del Tesauro de la UNESCO (alfabètic o per grups). Es pot valorar emprar alguna paraula diferent si les cerques a la xarxa tornaren massa resultats. El seguiment d'aquestes indicacions facilitarà el descobriment de l'article a Internet i les bases de dades.

7. Finançament. Si el treball enviat a la revista prové d'una investigació que ha rebut finançament, s'indicarà a l'apartat “Agències de suport” l'entitat finançadora, el codi de projecte, etc. Aquesta informació també ha d'aparèixer anonimitzada al fitxer enviat per garantir l'anonimat del manuscrit.

8. Referències. En enviar els treballs, les persones autores hauran d'introduir la bibliografia a l'apartat “Referències” de la plataforma (separades per una línia en blanc) i, és clar, també al final del document amb l'article.
9. Metadades. Les persones autores hauran d'emplenar també les metadades a la plataforma, tant en la llengua d'enviament, com en anglès (t´`ítol, abstract, detall d'autors/es, paraules clau, agències de suport, disciplines...). Si el manuscrit està originalment en anglès, també es detallaran les dades en català (en cas de necessitar ajuda per a tal fi, les persones autores podran contactar amb l'equip editorial a través de l'apartat Discussió de l'enviament).

Extensió

L'extensió dels documents per als apartats d'Articles i Reflexions que es remeten a la revista no ha de superar les 10.000 paraules, incloent-hi resums, paraules clau (entre 6 i 8), títols, taules i bibliografia. Les Notes metodològiques no podran superar les 7.000 paraules incloent-hi tots els elements (resum, paraules clau, bibliografia, etc.). Les Recensions o crítiques de llibres no poden superar les 2.500 paraules, i cal especificar-ne l'autor, el títol, l'editorial, el lloc i la data de publicació de l'obra objecte de recensió, així com el nom, els cognoms i l'adreça de contacte de l'autor de la crítica. Només s'acceptaran recensions de llibres publicats en els darrers 4 anys. Cal incloure almenys 3 paraules clau. Les Entrevistes no podran superar les 7.000 paraules, incloent-hi les preguntes, les capçaleres, una breu ressenya de l'entrevistat, les notes a peu i les referències bibliogràfiques si apareixen a la interacció (vegeu apartat de Referències bibliogràfiques en aquestes mateixes directrius). Cal incloure almenys 3 paraules clau.

Estructura dels articles

A l'apartat d'Articles, es donarà prioritat a treballs que comuniquen resultats d'investigacions acadèmiques originals i que seguisquen l'estructura IMRiDC+B (introducció, metodologia, resultats i discussió, conclusions i bibliografia actualitzada).

  1. Introducció i fonaments teòrics. Ha d'incloure els fonaments i el propòsit/objectiu de l'estudi. No inclourà dades o conclusions del treball presentat.
  2. Metodologia. Serà presentat amb la precisió que siga convenient, aportant informació suficient sobre el treball empíric realitzat, a fi de permetre la comprensió del procés d'elaboració i la seua replicabilitat. Així, s'espera que el contingut descriga i responga, com a mínim, als aspectes següents: (1) enfocament; (2) participants o població d'estudi, amb indicació del tipus i estratègia de mostreig utilitzats, els criteris de selecció dels participants i el seu nombre o grandària; (3) instrument o tècnica de recollida de dades (descrita i justificada amb base a la bibliografia, incloent-hi la seua estructura temàtica, el nombre i tipus de preguntes o variables, els nivells de mesurament de les variables si és el cas, etc.); (4) procediment, indicant, entre d'altres, el seguit per contactar i accedir als participants o per a l'accés a les fonts d'informació i realitzar la recollida de dades, les garanties ètiques de participació de la població d'estudi o per accedir a les fonts d'informació (en particular, quan es tracte de treballs experimentals en què s'hagen utilitzat grups humans, s'han d'indicar els criteris ètics corresponents tinguts en compte) i les coordenades espaciotemporals del treball de camp (anonimitzades si cal); (5) anàlisi de dades, explicitant el tipus d'anàlisi quantitativa i/o qualitativa utilitzada (incloent-hi el sistema de codificació emprat per identificar de manera anònima les persones participants dels discursos de les quals es reproduisquen fragments literals en el manuscrit quan es tracte d'anàlisi qualitativa), i, si és el cas, si es va utilitzar algun programari específic per a aquesta anàlisi. Fonts i mètodes prèviament publicats s'han de descriure només breument i aportar les corresponents cites, excepte si s'han realitzat modificacions. Si es tracta d'una metodologia original, caldrà exposar les raons que han conduït al seu ús i descriure'n les possibles limitacions. No s'han d'utilitzar els noms ni les inicials de les persones que hi hagen participat formant part de la mostra estudiada.
  3. Resultats. Apareixeran en una seqüència lògica en el text, taules o figures, i no s'han de repetir les mateixes dades. Es procurarà ressaltar les observacions importants.
  4. Discussió. Resumirà les troballes, relacionant-les amb els fonaments del treball (el marc teòric i altres estudis d'interès) recollits en la introducció, i assenyalant les aportacions i limitacions dels uns i dels altres. No s'han de repetir amb detall les dades o un altre material ja comentat en altres apartats. S'esmentaran les inferències de les troballes i les seues limitacions, incloent-hi les deduccions per a una investigació futura.
  5. Conclusions. Resumiran les idees-força que es poden extreure dels resultats i la seua discussió, i les seues possibles transferències a la societat o a la pràctica, així com les possibles recomanacions, si n'hi haguera. social, els serveis socials o la intervenció social. S'enllaçaran les conclusions amb els objectius de l'estudi, evitant les afirmacions gratuïtes i les conclusions no recolzades completament per les dades del treball. Hauran d'incloure un apartat amb aportacions o proposta d'aplicació o transferència.
  6. Fonts de finançament. Les persones autores faran una declaració explícita de les beques, ajudes o suport financer amb què s'ha comptat per a la investigació (l'entitat finançadora, el codi de projecte, etc.), tant si n'hi hagués com si no. Si escau, aquesta informació haurà d'aparèixer anonimitzada a l'arxiu enviat per garantir l'anonimat del manuscrit. En cas d'existir aquestes fonts de finançament, han de constar també a l'apartat Agències de suport de la plataforma OJS.
  7. Agraïments. Si n'hi haguera, únicament s'agrairà la seua col·laboració a aquelles persones que hagen fet contribucions substancials a l'estudi, però sense arribar a merèixer la qualificació d'autor/a, sent responsabilitat de la o les persona/es autora/es disposar del seu consentiment escrit.
  8. Referències bibliogràfiques. Aquesta secció ha d'aparèixer a continuació de la discussió i les conclusions, o dels agraïments si n'hi ha, segons l'ordre alfabètic d'autors i seguint l'estil basat en les normes de l'APA7 (veure apartat de Referències bibliogràfiques en aquestes mateixes directrius).
  9. Conflicte dinteressos. Si n'hi ha, s'han de fer constar els possibles conflictes d'interessos en què puguen incórrer les persones autores.

Referències bibliogràfiques

Per a la bibliografia, al final del treball i ordenada alfabèticament, cal utilitzar l'estil APA (American Psychological Association).

Les referències bibliogràfiques que disposen de DOI (Digital Object Identifier) ​​ho indicaran al final amb format d'enllaç URL completa i segura, sense prefixos ni punt final.

Per exemple: https://doi.org/10.14198/DISJUNTIVA2019.1.01

Podeu comprovar el DOI d'una llista de referències a la pàgina Simple Text Query de Crossref. Només cal situar les referències bibliogràfiques al quadre de text (recomanable cadascuna en una línia) i prémer Submit. En uns segons apareixeran totes les referències DOI que estiguen disponibles. Les persones autores han d'assegurar-se que totes les referències bibliogràfiques possibles del seu article tenen el DOI.

Quan s'incloguen diverses referències d'un/a mateix/a autor/a, cal indicar-ne el cognom i inicial de nom a cada títol i no fer servir guions o ratlles.

A continuació, s'ofereixen alguns exemples de format (no obstant això, a l'enllaç de l'APA que s'ha facilitat anteriorment, es poden revisar exemples de totes les possibilitats bibliogràfiques):

Llibres:

Hobsbawm, E. & Ranger, T. (Comps.) (1988). El invento de la tradición. Eumo.

Capítols de llibres:

Camara, S. (2010). Producción, explotaciones, acumulación y reproducción. En J. P. Mateo y R. Molero (Coords.), Otra teoría económica es posible. Ensayos críticos de economía política (pp. 51-86). Editorial Popular.

Articles en revistes:

Torrado, J. M.; Duque-Calvache, R. & Nogueras, R. (2021). ¿Hacia una ciudad dual? Suburbanización y centralización en las principales ciudades españolas. Revista Española de Investigaciones Sociológicas, 176, 35-58. https://doig.org/10.5477/cis/reis.176.35.

Grady, J. S.; Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185.

Ponències/comunicacions de congressos:

Francés, F.; Ganuza, E. & Montalbán, C. (2019, 3-6 de julio). ¿Qué hay de nuevo? rupturas, transformaciones y continuidades en el presupuesto participativo en España (comunicación). XIII Congreso Español de Sociología, Federación Española de Sociología. Valencia.

Tesis doctorals: 

Mairal, P. (2019). La innovación pública en las administraciones locales [tesis doctoral Universidad Coplutense de Madrid]. E-Prints/Repositorio UCM. https://eprints.ucm.es/id/eprint/59103/.

Documents en línia i altres formats

Si la referència és un material electrònic, s'adjuntarà entre parèntesis al final de la URL.

Per a documents en línia diferents d'una URL de DOI, cal indicar la data de consulta.

Si s'hi inclouen altres formats o es contemplen diferents casuístiques, us recomanem que seguiu la guia d'estil APA (PDF) elaborada per la Biblioteca de la Universitat d'Alacant.

Seccions especials

Al marge de les seccions estàndard de la revista, sobre les quals ja s'ha informat a l'apartat Extensió (articles, reflexions, notes metodològiques, recensions-crítiques de llibres i entrevistes), la revista Disjuntiva - Crítica de les Ciències Socials compta amb altres seccions que s'han obert puntualment quan s'han presentat propostes que el Consell de Redacció ha considerat oportunes:

  1. Introducció: són peces d'introducció dels monogràfics.
  2. Editorial: són articles breus en què l'equip editorial es posiciona públicament sobre alguna qüestió rellevant o del seu interès.
  3. Monografies de recerca: es tracta d'articles de més extensió que l'estàndard, però d'una rellevància suficient per publicar-los en secció especial.
  4. Cartografies: despleguen articles d'extensió variable que s'expliquen en part a través de cartografies o desenvolupaments territorials.
  5. Ficcions estructurals: són peces de ficció que connecten amb aspectes socioestructurals que problematitzen les disfuncions del mode de producció capitalista.