Crida d'articles: Participació social, ciutadana i comunitària des de l'enfocament aplicat i dialògic

02-04-2025

La revista Disjuntiva. Crítica de les Ciències Socials de la Universitat d'Alacant està preparant un número especial per al juliol de 2026, el volum 7, número 2, centrat en la investigació social aplicada en el camp de la participació ciutadana, i el compromís i la implicació comunitària. Aquest monogràfic cerca explorar, des d'una perspectiva crítica, empírica, teòrica i/o interpretativa, les formes en què els processos de participació ciutadana, ja siguen de caràcter institucionalitzat o no, influeixen en la configuració d'experiències comunitàries més democràtiques, justes, igualitàries i sostenibles.

Vivim en un context de crisis globals que afecten profundament l’organització social, cultural, política i econòmica. Aquestes crisis s'expressen en diferents àmbits: ambiental, climàtic, bèl·lic, polític, econòmic, habitacional, cultural i/o mediàtic, exacerbant les desigualtats i generant entramats sociològics que afavoreixen l'auge de formes de governabilitat totalitàries. Davant d’aquests reptes, la participació social, ciutadana i comunitària emergeix com un valor ontològic fonamental per a la construcció d'alternatives, l'enfortiment del teixit sociocomunitari i la defensa de drets i béns comuns.

Seguint els principis de la Investigació Acció-Participativa, les epistemologies del sud i decolonials, la Recerca-Militant i la Pedagogia de l'Oprimit de Paulo Freire, aquest monogràfic cerca analitzar la participació social, ciutadana i comunitària des d'un enfocament aplicat, dialògic, inclusiu i transformador. En aquest sentit, es privilegien els estudis que aborden la Investigació Acció-Participativa, l'aprenentatge col·lectiu i els processos de participació ciutadana com a elements clau en la configuració de noves formes de ciutadania activa i transformadora, sense descartar altres aproximacions amb un enfocament acadèmic aplicat.

 

Temes suggerits per als articles:

  • Crisi i participació ciutadana: respostes col·lectives a les crisis globals.
  • Formes emergents de participació: xarxes digitals, plataformes ciutadanes i noves tecnologies.
  • Participació ciutadana i polítiques públiques: articulacions i tensions.
  • Models de governança participativa i democràcies deliberatives.
  • Participació i justícia social: experiències d’inclusió i lluites pel reconeixement.
  • Noves formes de ciutadania en societats en transformació.
  • Investigació-Acció i metodologies participatives en la producció del coneixement.
  • Aplicació de metodologies participatives en processos de planificació de polítiques públiques.
  • La dimensió emocional dels processos participatius.

 

S'accepten articles l'extensió dels quals no supere les 10.000 paraules, seguint les normes de publicació per a autors/es de la revista. Disjuntiva també compta amb una secció anomenada "Reflexions", que permet la publicació de textos amb un enfocament més assagístic, mantenint el mateix límit de paraules.

El termini per a la recepció d'articles finalitza el 31 de març del 2026.

Per a qualsevol consulta o aclariment, no dubteu a escriure'ns. Esperem les vostres contribucions per enriquir el debat sobre la participació ciutadana i el seu paper en la transformació social.

 

Javier Ortega Fernández (Universitat d’Alacant), coordinador del monogràfic (j.ortega@ua.es)