Disjuntiva. Crítica de les Ciències Socials

Introducció al número monogràfic “Conflictes al territori. L’evidència de la incompatibilitat del binomi creixement econòmic i sostenibilitat”

Marina Requena-i-Mora, Aina Faus-Bertomeu

DOI: https://doi.org/10.14198/DISJUNTIVA2020.1.2.1

Resum

El creixement econòmic està produint canvis en el metabolisme social. Les societats cada vegada consumeixen més materials i energia alhora que produeixen més quantitats de deixalles, tot impulsant un desplaçament geogràfic de fonts de recursos i embornals de residus. Això crea impactes que no són resolts per polítiques econòmiques o canvis en la tecnologia, i per tant, cauen desproporcionadament sobre alguns grups socials que moltes vegades protesten i resisteixen, encara que tals grups no sempre es defineixen com a ecologistes (Martínez Alier, 2003). La distribució ecològica es refereix, així, a les asimetries o desigualtats socials, espacials, temporals en l'ús que fan els humans dels recursos i serveis ambientals, comercialitzats o no, és a dir, la disminució dels recursos naturals, incloent-hi la pèrdua de biodiversitat i les càrregues de la contaminació. Per exemple, hi ha conflictes històrics i actuals per l’extracció de carbó (referents a la salut dels miners, la subsidència a la terra, la producció de diòxid de sofre) i l’extracció de petroli (sobrecendència del gas, pèrdua de biodiversitat). A nivell global, també més bombeig de combustibles fòssils significa més producció de diòxid de carboni, cosa que genera un conflicte per la distribució de les responsabilitats i els danys derivats del canvi climàtic (Martínez-Alier, 2009).


Paraules clau

conflicte de distribució ecològica; sostenibilitat; territori; medi ambient

Referències

García, E. i M. Cabrejas (1997). València, l’Albufera, L’Horta: medi ambient i conflicte Social. València: Universitat de València.

García, E. (2004). Medio ambiente y sociedad: la civilización industrial y los límites del planeta (Vol. 232). Madrid: Anaya.

Harvey, D. (2004). “The new imperialism: Accumulation by dispossession”, Socialist Register, 40(1), 64-87.

Martinez-Alier, J. (2003). The Environmentalism of the poor: a study of ecological conflicts and valuation. London: Edward Elgar Publishing.

Martinez-Alier, J. (2009). “Social Metabolism, Ecological Distribution Conflicts, and Languages of Valuation”, Capitalism Nature Socialism, 20, 1. https://doi.org/10.1080/10455750902727378
DOI: https://doi.org/10.14198/DISJUNTIVA2020.1.2.1

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


Copyright (c) 2020 Marina Requena-i-Mora, Aina Faus-Bertomeu

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons