Entrevista a Jordi Calvo: “Vivim en un moment en què els recursos són cada vegada més escassos i s’ha acabat legitimant que els governs facen ‘el que calga’ per garantir-los”

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.14198/DISJUNTIVA2022.3.2.6

Paraules clau:

guerra, conflicte, Rússia, Ucraïna, OTAN, recursos

Resum

Jordi Calvo Rufanges combina el compromís civicopolític amb el treball científic, en la línia del que representa el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entitat de la qual és coordinador. Actualment també és vicepresident de la Junta del International Peace Bureau (IPB). La seua ànima científica l’investeix d’una capa de prudència que fa que, durant la conversa, pense una estona el que vol expressar i construisca després el seu discurs amb la solidesa suficient per al nivell d’exigència que sembla donar-se a sí mateix. Doctor en pau, conflictes i desenvolupament, economista i investigador sobre cultura de pau, desarmament i economia de la defensa, té una trajectòria extensíssima tant en el terreny de la investigació com en el de la cooperació, ja que ha treballat com a coordinador de nombrosos projectes humanitaris, sobretot a l’Àfrica subsahariana. També contribueix a la formació universitària en els camps de les relacions internacionals, conflictes armats, economia de defensa i cooperació als posgraus de pau de la UJI de Castelló i de la Universitat de Granada i a la Universitat Ramón Llull de Barcelona, així que les seues explicacions incorporen també el valor de la didàctica. El que presentem a continuació és el resultat d’un matí d’interessant i amena conversa amb ell.

Referències

Calvo, J. (ed.) (2021). Gasto militar y seguridad global. Perspectivas humanitarias y medioambientales. Barcelona: Icaria.

Calvo, J. (coord.) (2018). Políticas de seguridad para la paz. Otra seguridad es posible y necesaria. Barcelona: Icaria.

Calvo, J. (coord.) (2016). Mentes militarizadas. Cómo nos educan para asumir la guerra y la violència. Barcelona: Icaria.

Fernández-Durán, R. and L. G.onzález-Reyes (2018). En la espiral de la energía (volumen II). Colapso del capitalismo global y civilizatorio. Madrid, Libros en Acción.

Font, T. (2022). Guerra y armas, dos conceptos cada vez más difusos. Papeles de Relaciones Ecosociales y Cambio Global, 157, 25-35.

Font, T. i E. Melero (coords.) (2020). Armas, negocio, política y opacidad. Exportaciones españolas de armamento 2005-2017. Barcelona: Icaria.

Harvey, D. (2014). Diecisiete contradicciones y el fin del capitalismo. Quito, IAEN.

Oliveres, A. (2004). Contra la fam i la guerra. Barcelona: Angle.

Piqueras, A. 2017. La tragedia de nuestro tiempo. Madrid, Anthropos.

Streeck, W. (2016). How will capitalism end? Essays on a failing system. London, Verso.

Taibo, C. (2017). Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo. Buenos Aires, Libros de Anarres (http://www.fondation-besnard.org/IMG/pdf/taibo_-_colapso_final-1.pdf, visited 24-3-2019).

Taibo, C. i Íñigo, L. (2020). Nuevos factores determinantes de los conflictos armados. A Arenal, M. L. (dir.) i Domínguez, F. A. (coord.), Estudios contemporáneos sobre geopolítica, conflictos armados y cooperación internacional. Sevilla: Universidad Internacional de Andalucía, 195-208.

Turiel, A. (2020). Petrocalipsis: crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar. Madrid: Alfabeto.

Descàrregues

Estadístiques

Estadístiques en RUA

Publicades

07-07-2022

Com citar

Català Oltra, L., & Carretero Navarro, I. (2022). Entrevista a Jordi Calvo: “Vivim en un moment en què els recursos són cada vegada més escassos i s’ha acabat legitimant que els governs facen ‘el que calga’ per garantir-los”. Disjuntiva. Crítica De Les Ciències Socials, 3(2), 85–94. https://doi.org/10.14198/DISJUNTIVA2022.3.2.6

Número

Secció

Entrevistes