Entrevista a Alberto Acosta: “Las izquierdas en el siglo XXI deberían ser simultáneamente feministas, decoloniales, ecologistas, socialistas comunitarias y radicalmente democráticas”
Paraules clau:
buen vivir, Naturaleza, América LatinaResum
En aquesta entrevista amb Alberto Acosta conversem sobre els processos polítics recents a Amèrica Llatina i les seues connexions globals. L'entrevista va ser programada per a aprofitar de l'entrevistat la seua perspectiva global, ecologista i socialista i des del compromís i experiència política. Es tracta d'un intel·lectual multifacètic, viatger transatlàntic i d'indestructible compromís ètic i polític amb l'emancipació dels pobles i amb l'equilibri ecològic i cultural. El resultat d'aquesta entrevista és l'obtenció d'un testimoniatge únic i diferenciat d'un analista de la talla del professor Acosta, que atresora un acerb polític excepcional, fruit d'una extensa i intensa trajectòria marcada tant per la seua vinculació amb els moviments socials i l'activisme, com en la política institucional (President de l'Assemblea Nacional Constituent de l'Equador i Ministre d'Energia i Mines de l'Equador en 2007, Candidat a la Presidència de l'Equador per la Unitat Plurinacional de les Esquerres en les eleccions de 2013). Alberto Acosta té forts vincles amb la Universitat d'Alacant des de fa més d'una dècada materialitzats no sols en col·laboració investigadora a través d'algunes publicacions, sinó també amb la seua presència, almenys, des que ens va presentar les seues anàlisis i les aportacions del *Sumak *Kawsay en un curs d'estiu en 2010 sobre "Desenvolupament i Diversitat Cultural: conceptes i mesures del *Sumak *Kawsay”, fins a la seua brillant intervenció en l'últim seminari d'investigació sobre Drets de la Naturalesa en 2022 organitzat per la nostra casa d'estudis.
Referències
Acosta, A. y Brand, U. (2017) Salidas del laberinto capitalista. Decrecimiento y postextractivismo. Barcelona. Icaria Editorial
Acosta, A. (2016) El Buen Vivir. Sumak Kawsay, una oportunidad para imaginar otros mundos. Barcelona. Icaria Editorial
Escobar, A. (2012). “Más allá del desarrollo: postdesarrollo y transiciones hacia el pluriverso”, Revista de Antropología Social 21, pp. 23-62
Kothari, A., Salleh, A. Escobar, A., Demaria, F., Acosta, A. (coords.) (2019) Pluriverso. Un diccionario del posdesarrollo. Barcelona. Icaria Editorial.
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Drets d'autor (c) 2023 Alejandro Osorio Rauld, Clement Penalva Verdú
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.